VODIČ KROZ PLEMENITE METALE

VODIČ KROZ PLEMENITE METALE

VODIČ KROZ PLEMENITE METALE

Razumevanje dostupnih plemenitih metala i njihovih prednosti pomaže u izboru nakita, koji treba biti u skladu sa vasim životnim stilom. Savetujemo vam da pre odlaska u kupovinu, pročitate naš vodič kroz plemenite metale.

Šta su plemeniti metali?
Plementi metali se retko nalaze u prirodi što ih dodatno čini vrednim. Ranije su se koristili za izradu novca, dok se danas najčešće koriste za izradu nakita. Plemeniti metali sa kojima ćemo vas upoznati su: zlato, platina, paladijum. Njihove osnovne karakteristike su: vrednost, manja reaktivnost, sjaj i mogućnost restauracije.

Zlato
Zlato je plemeniti metal široke namene, dostupniji u odnosu na druge plemenite metale. Čistoća zlata određena je merom karat (K). Čisto zlato je predstavljeno sa 24 karata ili 24K. Čisto zlato je previše meko da bi se koristilo u izradi nakita, zbog čega je većina nakita izrađena od zlata sa nižom merom karata. Ako vidite 18K zlato, to znači da je legura sačinjena od 18 delova zlata i od 6 delova drugog tipa materijala.

U okviru kategorije zlata postoje tri varijante:

Žuto zlato kao legura čistog zlata, pruža klasičan izgled i jedan je od najpristupačnijih plemenitih metala, koji pruža toplinu i sjaj. U skladu sa tradicijom žuto zlato je predstavljalo vodeću boju zlata. Međutim, modni trendovi kao i trendovi u izradi i dizajniranju nakita, otvaraju nove mogućnosti i potebe.

Belo zlato je modernija opcija zlata, nastaje mešanjem legure zlata sa belim metalom, kao što je srebro ili paladijum. Na prvi pogled belo zlato je nalik platini ali ipak ima malo zlatnog odsjaja. Nakit od belog zlata često sadrži rodijum radi produžavanja trajnosti i izbegavanja žutog odsjaja.

Roze zlato u poslednje vreme predstavlja veoma tražen i moderan izbor. Roze zlato ima pink do crvenkastu boju. Legure bakra su pomešane sa zlatom kako bi se dobila roze boja. Količina legura bakra dodata u zlato utiče na krajnju boju, gde veća količina legure bakra dovodi do crvenije boje nakita. Roze zlato se obično deli na crveno, roze ili pink u zavisnosti od specifične boje. Roze zlato nakitu daje jedinstven izgled.

Platina
Platina je veoma retka i obično košta više od zlata. Ovaj plemeniti metal je veoma popularna opcija za burme i vereničko prstenje, trajniji je od drugih plemenitih metala, što ga čini dugoročnim izborom. Platina je prirodno srebrno-bele boje što burmi daje moderan izgled. Ovaj hipoalergenski materijal nije sklon grebanju i habanju, te shodno tome ne menja svoj izgled tokom vremena. Zbog svoje težine, platina se često kombinuje sa drugim metalima, kako bi bila mekša i pogodnija za oblikovanje.

Paladijum
Srebrno-beli metal je u stvari član porodice platina. Iako je redak metal, obično je jeftiniji od platine i ponaša se kao zlato na neki način. Paladijum se dosta sija i ima prirodno belu boju koja neće požuteti niti se pohabati vremenom. Njegova pristupačna cena u kombinaciji sa kvalitetom čini paladijum bitnim kandidatom za one koji žele nakit od plemenitog metala po povoljnijim uslovima kupovine.

Nadamo se da ćemo vam pomoći da prilikom izbora burmi, vereničkog prstenja i ostalog nakita od plemenitog metala i odaberete ono što na pravi način reprezentuje vašu ljubav i vaš životni stil. Pozivamo vas da nas posetite i izaberete pravi komad nakita za vaš svečani trenutak.